Sparkonton med fria uttag

Om du inte har sparat ihop några pengar än eller inte är säker på att du kan låta bli att röra ditt sparkapital bör du spara på ett högräntekonto som tillåter fria uttag. Dessa högräntekonton ger inte en riktigt lika hög sparränta som ett högräntekonto med fast ränta ger dig, men å andra sidan får du betala en relativt hög avgift för uttag om du sparar på ett fasträntekonto. Ett högräntekonto utan uttagsavgifter ger dig trots allt en bättre sparränta än vad de vanliga bankernas fasträntekonton ger dig.

Så funkar ett sparkonto med fria uttag

  • Sparkontot har en rörlig sparränta som brukar var lägre än den fasta räntan när du öppnar ditt sparkonto. Däremot vet du inte om den rörliga sparräntan kan bli högre än dagens fasta ränta om ett eller flera år. Det är alltså inte helt säkert att du i längden förlorar på att spara på ett sparkonto med rörlig sparränta istället för på ett fasträntekonto, det beror på hur räntan utvecklar sig.
  • Du får helt fria händer när det gäller uttag. Du får ta ut pengar precis när du vill utan att det kostar dig ett enda öre.
  • Du får helt fria händer när det gäller insättningar. Du får i stort sett sätta in hur mycket/lite du vill och hur ofta du vill. Många väljer emellertid att bestämma sig för hur mycket man vill spara i månaden och ser till att detta belopp dras från deras vanliga bankkonto via autogiro en gång i månaden.
  • Du behöver inte sätta in någon större summa pengar när du öppnar ditt sparkonto, oftast räcker det med att sätta in en hundring eller två.