Fasträntekonto

Det finns högräntekonton som har en rörlig sparränta och högräntekonton som har en fast sparränta, de senare brukar kallas för fasträntekonton och det är där du får den bästa sparräntan. Exakt hur hög sparränta du får beror såklart på vilken bank du sparar på och om sparkonton omfattas av insättningsgarantin eller inte.

Tips på fastränteplaceringar hittar du på Sparkonto.nu.

Så fungerar ett fasträntekonto

  • En insättning. Ett fasträntekonto är inte sparkontot för dig som vill månadsspara eftersom du bara gör en enda insättning när du öppnar ett fasträntekonto, så är det i de allra flesta fall.
  • Större insättning. De flesta banker kräver att du sätter in minst 10 000 kr på fasträntekontot, men ibland måste du sätta in hela 40 000 kr eller mer för att få en riktigt bra sparränta. Så är det till exempel på ett av Akelius fasträntekonton.
  • Insättningstak. Medan vissa banker kräver en stor insättning finns det andra banker som istället har ett tak för hur mycket du får sätta in, ofta är taket på 50 000 kr. Dessa fasträntekonton brukar ha en extremt hög sparränta, så är det i alla fall hos 4Spar.
  • Bindningstid. För att få den bästa sparräntan måste du binda pengarna på sparkontot så länge som möjligt. Den kortaste bindningstiden vi på bästasparräntan24.se har sett är på 3 månader och de längsta bindningstiderna brukar vara på 2 – 5 år. Under bindningstiden får du inte ta ut några pengar från sparkontot om du vill få den bästa sparräntan, för om du gör det sätts din sparränta ner eller så får du betala en saftig avgift för uttaget.
  • Fast sparränta. Den fasta sparränta du får på ett fasträntekonto förändras inte under bindningstiden och påverkas alltså inte av hur övriga räntor förändras. Den fasta sparräntan brukar vara mycket högre än den rörliga räntan.

Om du har sparat ihop en lite större summa pengar på ett månadskonto rekommenderar vi att du för över dessa sparpengar till ett fasträntekonto eftersom det ger dig den bästa sparräntan, och att du sedan fortsätter att spara som vanligt på ditt månadssparkonto.